DİYARBAKIR / HANİ - Gürbüz Çok Programlı Anadolu Lisesi

"Türk Düşünürler ve Bilim İnsanları" Projesi

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerimizden Burhan TOPTANIŞ danışmanlığında yürütülen öğrencilerimiz Ayşe YILDIZ, Hatice YILDIZ ve  Filiz EKİN tarafından yapılan araştırma projemiz.

PROJE ADI         : Türk Düşünürler ve Bilim İnsanları

PROJE TÜRÜ    : Araştırma

PROJE ALANI    : Bilim Tarihi ve Felsefesi

PROJE NO           : 5

Tarih boyunca bilim ve teknolojiye katkısı olan Türk bilim insanları astronomi, tıp, matematik ve mantık alanında sayısız eserler kazandırdılar. Farabi'den Ali Kuşçu'ya Türkiye'nin ilk atom mühendisi Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre' den Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar'a kadar pek çok Türk bilim adamı geçmişten bugüne küresel ölçekte ses getiren çalışmalarıyla bilim ve teknolojiye yön verdiler.

Okulumuzda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında yapılacak olan bilim şenliği için hazırlanan 'Türk Düşünürler ve Bilim İnsanları' adlı araştırma projemizi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerimizden Burhan TOPTANIŞ danışmanlığında yürüten öğrencilerimiz Ayşe YILDIZ, Hatice YILDIZ ve  Filiz EKİN Türk düşünür ve bilim insanlarının ve bu kişilerin eserlerinin daha iyi bilinmesi için çalışmalarını okul sitemiz aracılığı ile paylaştılar.

Kaynak taraması yapılarak belirlenen önemli şahsiyetlerin hayatları, sanata katkıları ve bıraktıkları eserler incelenerek ele alındı. Geçmişten günümüze kadar yaşamış olan bazı önemli şahsiyetlerin hayatları, sanatları ve eserleri hakkında bilgi verildi.

Bu bilim insanlarının yaşadığı ve buluşlarını gerçekleştirdiği bölgede ulusal veya uluslararası etkinliklerin düzenlenmesi, okullarda şenlikler düzenlenmesi, bilim insanlarımızın adına üniversite, araştırma merkezi, müze, eserlerinden oluşan sergiler vb. açılması, sokak, park, bulvar veya caddelere isimlerinin verilmesi, Türk bilim insanlarının hayatı ve çalışmalarını anlatan belgesel film, sinema veya çizgi filmlerin çekilmesi bilim adamlarımızın nesiller boyu tanınmasına katkı sağlayacaktır.

30-04-202230-04-202230-04-202230-04-202230-04-202230-04-202230-04-202230-04-2022

Yayın: 30.04.2022 - Güncelleme: 03.05.2022 15:07 - Görüntülenme: 2023